Wandelen

Wat verandert er in je lichaam als je elke dag minimaal 30 minuten gaat wandelen? Nou, je zult ervan opkijken, want dat is een heleboel. Het is de goedkoopste en meest effectieve manier om goed voor je lichaam te zorgen.

Er vindt een verandering in je hersenen plaats: er komt meer endorfine vrij waardoor je minder stress ervaart. Lopen heeft ook een positieve invloed op dementie. Met slechts 2 uur per week wandelen verlaagt je kans op een beroerte met 30%. Wandelen beschermt ook het gedeelte in de hersenen dat wordt geassocieerd met planning en geheugen.

Voor je hart is wandelen net zo goed als hardlopen. De meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen verlaagt het risico op hartproblemen, beroertes e.d. drastisch. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie, lagere bloeddruk en verlaagt het cholesterol.

Je longfunctie verbetert, je krijgt meer zuurstof binnen dus je conditie gaat er op vooruit.

Wil je diabetes voorkomen ga dan wandelen, je bloedsuikerwaardes worden beter wat ook weer goed is voor je alvleesklier. Het zetten van 3.500 stappen per dag verlaagt het risico op diabetes met 29%.

Lopen bevordert ook de spijsvertering en de darmwerking. Hierdoor heb je minder last van constipatie en winderigheid. Een uurtje per dag wandelen verlaagt ook de kans op obesitas.

Zodra je gaat wandelen begint ook de vetverbranding en de spieropbouw. Je lichaam gaat er strakker uitzien, daarvoor moet je wel minimaal 10.000 stappen per dag zetten.

Veel pijnklachten en stijfheid kun je sterk verminderen door minimaal 30 minuten per dag te lopen. Regelmatig wandelen verlaagt ook het risico op heupfracturen.

Wandelen verlaagt de druk in je ogen waardoor glaucoom verminderd wordt. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Glaucoom kan goed behandeld worden, maar de schade die al ontstaan is, is onomkeerbaar. Onbehandelde glaucoom leidt uiteindelijk tot blindheid.

Je humeur wordt een stuk zonniger. Stress, angst en depressie worden minder. Per dag 30 minuten wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen.

Ga jij binnenkort ook meelopen met de Kennedymars in Sittard of een andere grote wandeltocht? Tijdens een goede voorbereiding is het niet alleen belangrijk om veel kilometers te maken. Ook je benen en voeten af en toe verwennen en rust geven is belangrijk. Klik hier om te zien wat Pura Massage voor jou kan betekenen tijdens de voorbereiding op deze tochten.

Al met al kan wandelen je levensduur met een jaar of 2 verlengen. Ga je mee voor een flinke wandeling?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 620px;}