PURA

Veelgestelde vragen

Het meest belangrijke van een massage!

Een massage is jouw moment! Vanaf dat je binnenkomt draait alles om jou. Jij moet optimaal kunnen genieten van dit moment. Daarom is het belangrijk om me tijdens de massage te laten weten als ik iets moet aanpassen. Of dat de druk is, of iets wat je onprettig of juist prettig vind, je hebt het te warm of te koud, of liever een andere muziekje , wat dan ook, geef het aan! Op deze manier zult je optimaal kunnen genieten van de massage.

 

Wat zijn de voordelen van massage?

Massages kennen veel lichamelijke en  zeker ook mentale voordelen.

Er word steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van massage. Uit de resultaten blijkt dat massage lichamelijk en mentaal veel positieve effecten heeft. Het is bij veel klachten de overweging waard om naast een reguliere behandeling ook massages te ondergaan. Steeds meer artsen, specialisten, chiropractoren, osteopaten,  psychiaters en psychologen erkennen dan ook het positieve effect van massages. Het maakt hun werk makkelijker en effectiever. Bij Pura kun je daarom niet alleen voor ontspanningsmassages terecht maar zeker ook voor ondersteuning bij andere behandelingen. Regelmatig laten masseren gaat tal van klachten zoals stress, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijnen, krampen, stijfheid in de spieren en gewrichten tegen.

 

Wat gebeurt er bij mijn eerste afspraak?

Bij de eerste afspraak doorlopen we allereerst een korte vragenlijst. Dit om te voorkomen dat ik ga masseren terwijl er totale of lokale contra-indicaties zijn. Een bescherming voor jou maar ook voor mij dus. De vragenlijst bevat een aantal vragen over je medische toestand en medisch verleden. Vervolgens gaan we in een kort gesprek kijken wat je wensen, verwachtingen en doelen zijn. Ik probeer je zo goed mogelijk te adviseren wat de beste opties zijn. Zo kan het zijn dat ik bij ernstige mentale klachten bijvoorbeeld adviseer om eens met een psycholoog te praten. Ook mensen met fysieke problemen waar massage niet genoeg is kan ik adviseren een behandeltraject naast de massages te doen om de beste resultaten te behalen. Dit is uiteraard alleen een advies op basis van mijn ruime ervaring om je doelstellingen te halen.

Mocht er twijfel zijn of er wel of niet gemasseerd mag worden, neem dan even contact op met je arts of specialist en vraag ernaar!

 

Moet ik zelf iets meenemen?

Je hoeft zelf niets mee te nemen tenzij je liever eigen handdoeken gebruikt. Neem dan twee grote badlakens mee.

 

Hoe haal ik optimaal resultaat uit een massage?

Zorg dat je gedoucht bent voor de massage en geen zware maaltijd nuttigt vlak voor de massage. Zorg ervoor dat je niet gehaast bent. Plan wat extra tijd in, zowel voor als na de afspraak. Ook ik zorg ervoor dat ik ruimschoots de tijd hebben om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Ik plan altijd ruim tussen twee behandelingen in, in heel uitzonderlijke gevallen kan het echter voorkomen dat je heel even moet wachten.

Geef tijdens de massage aan als je iets niet prettig vind maar zeker ook als je iets wel prettig vind! Ga liggen zodat het voor jou prettig en natuurlijk voelt. Mocht het nodig zijn om van houding te veranderen dan vraag ik dat. Als je het prettig vindt om te praten tijdens de massage is dat prima, maar dat hoeft natuurlijk niet.

 

Wat gebeurt er met mijn lichaam door een massage?

Door een massage komen er diverse hormonale stoffen vrij in het lichaam. Deze stoffen beïnvloeden bijvoorbeeld pijn en het algemene welbevinden (zoals vermindering van stress, spanning, angst en stemmingswisselingen). Massage stimuleert de productie van onder andere endorfine, serotonine en histamine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Histamine stimuleert de doorbloeding van het lichaam, werkt ontstekingsremmend en pijndempend.

 

Waarom moet ik water drinken na een massage?

Massage zorgt ervoor dat afvalstoffen in het weefsel sneller afgevoerd worden. Door extra water te drinken kunnen de afvalstoffen snel afgevoerd worden door de nieren en de blaas. Door de massage word ook de bloedsomloop gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat water sneller uit het lichaam word afgevoerd. Hierdoor kunnen er na massage uitdrogingsverschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid optreden. Drink dus na een massage altijd voldoende! Hierdoor zullen de positieve effecten ook langer aanhouden.

 

Hoe vaak moet ik gemasseerd worden om van mijn klacht af te komen?

Massage moet opgebouwd worden. Het lichaam moet wennen aan massage. Hoe meer je lichaam gewend is, hoe langer de positieve effecten aanhouden. In uiterst gunstige gevallen kan dit zelfs 8-10 weken zijn. Als je massage wil gebruiken als onderdeel van een gezonde leefstijl dan is een keer per 4-6 weken een mooie frequentie. Om te beginnen met opbouwen voor de behandeling van bijvoorbeeld stress is een startfrequentie van 1-2 weken reëel. Na een aantal behandelingen kan dit langzaam uitgebouwd worden.

Een termijn voor klachten is heel moeilijk aan te geven. Dit is van veel factoren afhankelijk zoals de aard van de klachten, de ernst en of er gelijktijdig nog andere behandelingen ondergaan worden. Het is echter wel mogelijk om na de eerste massage een indicatie te geven van een vervolgtraject. Door te luisteren naar het lichaam leer je zelf ook aanvoelen wanneer een behandeling nodig is.

 

Ik heb een allergie. Kan ik dan gemasseerd worden?

Dit ligt aan de allergie. Sommige allergieën kunnen zelfs met massagetherapie verholpen worden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld hooikoorts die heel goed te verlichten/verhelpen is met Guasha therapie.

Andere allergieën kunnen juist gevaarlijk zijn. Een massage met notenolie in combinatie met een notenallergie zal geen succes worden. Het is daarom belangrijk om allergieën altijd aan te geven. Bij twijfel altijd een arts raadplegen.

 

Wanneer mag ik absoluut geen massage ondergaan?

In de vragenlijst bij het eerste bezoek vraag ik naar een medische achtergrond en bepaalde aandoeningen. Hieruit kan ik afleiden of er contra-indicaties zijn. Deze kunnen voor het hele lichaam zijn maar ook gedeeltijk (lokaal).

Algehele contra-indicaties

 • Bij verhoging / koorts kan er niet gemasseerd worden.
 • Verkoudheid / griep
 • Besmettelijke huidziekte

Beperkte contra-indicaties (dit gebied kan niet gemasseerd worden)

 • Ontsteking in het te behandelen gebied
 • Kwaadaardige tumoren in het te behandelen gebied (dit is in verband met het mogelijk stimuleren van de groei en van de uitzaaiingen)
 • Trombose in het te behandelen gebied (kans op een embolie)
 • Onwel zijn zonder bekende oorzaak
 • Fractuur
 • Spataders
 • Vervellende huid
 • Lokale infecties (verse littekens of tatoeages);

In sommige gevallen zoals bijvoorbeeld kanker of hartziekten  is het raadzaam om de behandelend arts te vragen of er gemasseerd mag worden. Indien er toestemming is van de behandelend arts dan is het mogelijk om je bij Pura te laten masseren. Bij zwangerschap masseren ik niet voor 37 weken!

 

Het doet echt teveel pijn om op een bepaalde plek aangeraakt te worden. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Voetreflexologie  biedt de mogelijkheid om via de voeten toch het hele lichaam te masseren.Verder ligt het aan de oorzaak van de pijn welke mogelijkheden er zijn. Hiervoor kunt je het beste contact met ons opnemen.

 

Hoe lang heb ik profijt van een massage?

Dit is afhankelijk van jezelf, je leefwijze en of je gewend bent aan massage. De effecten kunnen in gunstige gevallen wel 8 weken aanhouden. Dit halen de meeste mensen echter niet. Direct na de massage zul je in elk geval een weldadig effect ervaren. Bij de een is dit een paar uur, bij de ander een paar dagen. Daarna houden de effecten aan in een subtielere vorm. Denk hierbij aan meer energie, beter slapen, vrolijker, minder gespannen, makkelijker kunnen omgaan met stress, enz.

 

Waar moet ik rekening mee houden na een massage?

Na de massage zijn de meeste mensen een beetje suffig. Wees daarom extra voorzichtig in het verkeer als je naar huis gaat.

Drink veel water of kruidenthee.

Spieren kunnen gevoelig zijn na massage. Afhankelijk van het soort massage en de intensiteit kan dit twee dagen duren.

Tijdens of direct na massage kun je emotioneler zijn.

 

Verwijzen jullie ook naar een andere behandelaar zoals een arts, fysiotherapeut, chiropractor of psycholoog?

Ik kan je niet doorverwijzen. Wel zal ik je adviseren als tijdens de behandeling blijkt dat andere zorg nodig is.