PURA

Veelgestelde vragen

Het meest belangrijke van een massage!

Een massage is uw moment! Vanaf het moment dat u binnenkomt draait bij ons alles om u. Wij willen dat u optimaal kunt genieten van uw moment. Daarom is het belangrijk om ons tijdens de massage te laten weten als we iets moeten aanpassen. Of we nu de druk moeten veranderen, of u iets onprettig of juist prettig vind, als we ons moeten richten op een bepaald gebied of u vind het te warm of te koud, u heeft liever andere muziek, wat dan ook, vertel het ons gewoon! Op deze manier zult u optimaal kunnen genieten van de massage.

 

Wat zijn de voordelen van massage?

Massages kennen veel lichamelijke en  zeker ook mentale voordelen.

Er word steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van massage. Uit de resultaten blijkt dat massage lichamelijk en mentaal veel positieve effecten heeft. Het is bij veel klachten de overweging waard om naast een reguliere behandeling ook massages te ondergaan. Steeds meer artsen, specialisten, chiropractoren, osteopaten,  psychiaters en psychologen erkennen dan ook het positieve effect van massages. Het maakt hun werk makkelijker en effectiever. Bij Pura kunt u daarom niet alleen voor ontspanningsmassages terecht maar zeker ook voor ondersteuning bij andere behandelingen. U regelmatig laten masseren gaat tal van klachten zoals stress, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijnen, krampen, stijfheid in de spieren en gewrichten tegen.

 

Wat gebeurt er bij mijn eerste afspraak?

Bij uw eerste afspraak doorlopen we allereerst een korte vragenlijst. Dit doen we om te voorkomen dat we gaan masseren terwijl er totale of lokale contra-indicaties zijn. Een bescherming voor u maar ook voor ons dus. De vragenlijst bevat een aantal vragen over uw medische toestand en medisch verleden. Vervolgens gaan we in een gesprek kijken wat uw wensen, verwachtingen en doelen zijn. Wij proberen u zo goed mogelijk te adviseren wat de beste opties zijn voor u persoonlijk. Zo kan het zijn dat wij mensen met ernstige mentale klachten bijvoorbeeld adviseren om eens met een psycholoog te praten mochten zij nog niet in dit traject zitten. Ook mensen met fysieke problemen waar massage niet genoeg is kunnen wij adviseren een behandeltraject te doen om de beste resultaten te behalen. Wij kunnen hierin alleen een adviserende rol spelen op basis van onze ruime ervaring maar zullen u begeleiden om uw doelstellingen te halen.

Mocht u twijfelen of u gemasseerd mag worden, neem dan even contact op met uw arts of specialist en vraag ernaar!

 

Moet ik zelf iets meenemen?

U hoeft zelf niets mee te nemen. Wij zorgen voor alle benodigdheden.

 

Hoe haal ik optimaal resultaat uit een massage?

Zorg dat u gedoucht bent voor de massage en geen zware maaltijd nuttigt vlak voor de massage. Zorg ervoor dat u niet gehaast bent. Plan wat extra tijd in, zowel voor als na uw afspraak. Ook wij zorgen ervoor dat we ruimschoots de tijd hebben om het u zo comfortabel mogelijk te maken.

Geef tijdens de massage aan als u iets niet prettig vind maar zeker ook als u iets wel prettig vind! Ga liggen zodat het voor u prettig en natuurlijk voelt. Mocht het nodig zijn om van houding te veranderen dan vragen wij u dat. Als u dat prettig vind mag u gerust praten en vragen tijdens de massage maar dat hoeft natuurlijk niet.

 

Wat gebeurt er met mijn lichaam door een massage?

Door massage komen er diverse hormonale stoffen vrij in het lichaam. Deze stoffen beïnvloeden bijvoorbeeld pijn en het algemene welbevinden (zoals vermindering van stress, spanning, angst en stemmingswisselingen). Massage stimuleert de productie van onder andere endorfine, serotonine en histamine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Histamine stimuleert de doorbloeding van het lichaam, werkt ontstekingsremmend en pijndempend.

 

Waarom moet ik water drinken na een massage?

Wij hebben altijd een glaasje bronwater voor u klaarstaan voor na de massage. Dit is niet alleen omdat de meeste mensen dorst hebben na een uurtje op de tafel te hebben gelegen. Massage zorgt ervoor dat afvalstoffen in het weefsel sneller afgevoerd worden. Door water te drinken kunnen de afvalstoffen snel afgevoerd worden door de nieren en de blaas. Door de massage word ook de bloedsomloop gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat water sneller uit het lichaam word afgevoerd. Hierdoor kunnen er na massage uitdrogingsverschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid optreden. Drink dus na een massage altijd voldoende! Hierdoor zullen de positieve effecten ook langer aanhouden.

 

Hoe vaak moet ik gemasseerd worden om van mijn klacht af te komen?

Massage moet opgebouwd worden. Uw lichaam moet wennen aan massage. Hoe meer uw lichaam gewend is, hoe langer de positieve effecten aanhouden. In uiterst gunstige gevallen kan dit zelfs 8-10 weken zijn. Als u massage wil gebruiken als onderdeel van een gezonde leefstijl dan is een keer per 4-6 weken een mooie frequentie. Om te beginnen met opbouwen voor de behandeling van bijvoorbeeld stress is een startfrequentie van 1-2 weken reëel. Na een aantal behandelingen kan dit langzaam uitgebouwd worden.

Een termijn voor klachten is heel moeilijk aan te geven. Dit is van veel factoren afhankelijk zoals de aard van de klachten, de ernst en of er gelijktijdig nog andere behandelingen ondergaan worden. Het is echter wel mogelijk om na de eerste massage een indicatie te geven van een vervolgtraject. Door te luisteren naar uw lichaam kunt u zelf ook al aanvoelen wanneer een behandeling nodig is.

 

Ik heb een allergie. Kan ik dan gemasseerd worden?

Dit ligt aan de allergie die u heeft. Sommige allergieën kunnen zelfs met massagetherapie verholpen worden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld hooikoorts die heel goed te verlichten/verhelpen is met Guasha therapie.

Andere allergieën kunnen juist gevaarlijk zijn. Een kunt zich voorstellen dat een massage met notenolie in combinatie met een notenallergie geen succes zal worden. Het is daarom belangrijk om allergieën altijd aan te geven aan de masseur/masseuse. Bij twijfel kunt u altijd uw arts raadplegen.

 

Wanneer mag ik absoluut geen massage ondergaan?

In de vragenlijst die u bij uw eerste bezoek invuld vragen wij naar een medische achtergrond en bepaalde aandoeningen. Hieruit kunnen we afleiden of er contra-indicaties zijn. Deze kunnen voor het hele lichaam zijn maar ook gedeeltijk (lokaal).

Algehele contra-indicaties

 • Als u last heeft van verhoging kun u niet gemasseerd worden. Door de massage wordt de doorbloeding bevorderd en verergert de koorts of de aanleiding daarvan
 • Verkoudheid /griep
 • Besmettelijke huidziekte

Beperkte contra-indicaties (dit gebied kan niet gemasseerd worden)

 • Ontsteking in het te behandelen gebied
 • Kwaadaardige tumoren in het te behandelen gebied (dit is in verband met het mogelijk stimuleren van de groei en van de uitzaaiing)
 • Trombose in het te behandelen gebied (kans op een embolie)
 • Onwel zijn zonder bekende oorzaak.
 • Fractuur
 • Spataders
 • Vervellende huid
 • Lokale infecties (verse littekens of tatoeages);

In sommige gevallen zoals bijvoorbeeld kanker of hartziekten  is het raadzaam om uw behandelend arts te vragen of u gemasseerd mag worden. Indien u toestemming heeft van uw behandelend arts dan is het mogelijk om u bij Pura te laten masseren. U kunt hiervoor het beste contact opnemen om te vragen naar de mogelijkheden. Bij zwangerschap masseren wij per definitie niet!

 

Het doet echt teveel pijn om op een bepaalde plek aangeraakt te worden. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Voetreflexologie  biedt de mogelijkheid om via de voeten toch het hele lichaam te masseren.Verder ligt het aan de oorzaak van de pijn welke mogelijkheden er zijn. Hiervoor kunt u het beste contact met ons opnemen.

 

Hoe lang heb ik profijt van een massage?

Dit is afhankelijk van uzelf, uw leefwijze en of u gewend bent aan massage. De effecten kunnen in gunstige gevallen wel 8 weken aanhouden. Dit halen de meeste mensen echter niet. Direct na de massage zult u in elk geval een weldadig effect ervaren. Bij de een is dit een paar uur, bij de ander een paar dagen. Daarna houden de effecten aan in een subtielere vorm. Denk hierbij aan meer energie, beter slapen, vrolijker, minder gespannen, makkelijker kunnen omgaan met stress, enz.

 

Waar moet ik rekening mee houden na een massage?

Na de massage zijn de meeste mensen een beetje suffig. Wees daarom extra voorzichtig in het verkeer als u naar huis gaat.

Drink veel water of kruidenthee.

Spieren kunnen gevoelig zijn na massage. Afhankelijk van het soort massage en de intensiteit kan dit twee dagen duren.

Tijdens of direct na massage kunt u emotioneler zijn.

 

Verwijzen jullie ook naar een andere behandelaar zoals een arts, fysiotherapeut, chiropractor of psycholoog?

Wij kunnen u niet doorverwijzen. Wel zullen wij u adviseren als tijdens de behandeling blijkt dat andere zorg nodig is.